Οι ξενοδοχειακές μονάδες, από χρηματοοικονομικής άποψης, αποτελούν επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου (capital intensive). Οι επιχειρήσεις αυτές απαιτούν υψηλό αρχικό κεφάλαιο ώστε να ξεκινήσουν να λειτουργούν, σε αντίθεση με άλλες επιχειρήσεις που απαιτούν μεγαλύτερο κεφάλαιο κίνησης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να επενδύουν σε εμπορεύματα για να καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών τους. Συνεπώς η επίτευξη των λειτουργικών στόχων είναι άμεσα συνυφασμένη με την αποπληρωμή των κεφαλαίων που αντλήθηκαν. Είτε μέσω τραπεζικού δανεισμού είτε μέσω κεφαλαίων από τους μετόχους. Έτσι, οι χρηματοοικονομικοί στόχοι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη λειτουργική απόδοση και την ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών. Αυτό το κομμάτι καλύπτεται από την κοστολόγηση, η οποία κυρίως βασίζεται στα λογιστικά βιβλία των επιχειρήσεων.
Οι ξενοδοχειακές μονάδες πρέπει να διαθέτουν λεπτομερές οργανόγραμμα και καθορισμένες λειτουργικές δομές. Αυτό συμβαίνει επειδή συνδέουν τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που παρέχουν με τις καθημερινές λειτουργικές δραστηριότητές τους. Αυτά αποτελούν τη βάση της κοστολογικής οργάνωσης και συμπεριφοράς των τμημάτων τα οποία διακρίνονται κυρίως σε δύο κατηγορίες: λειτουργικά και μη λειτουργικά τμήματα. Τα τμήματα αυτά μπορεί να φέρουν είτε σταθερά είτε μεταβλητά έξοδα, τα οποία ενσωματώνουμε στο τελικό κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων. Έτσι μέσω της σύγκρισης τελικών μονάδων υπηρεσιών ή/και προϊόντων προς το τελικό κόστος, εξάγεται το κατά μονάδα κόστος εκφρασμένο σε χρηματική αξία.
Οι αντικειμενικοί στόχοι της κοστολόγησης επικεντρώνονται στα εξής σημεία:
Μέσω της εξαγωγής των συμπερασμάτων, αντικειμενικός σκοπός της κοστολόγησης είναι να αναλύσει την σύνθεση του έτσι ώστε να επιτύχει:
Να σημειωθεί ότι το κατά μονάδα κόστος θα πρέπει να λειτουργεί ως στόχος ή ως μέτρο σύγκρισης και όχι αριθμός χάραξης πολιτικής. Σε αυτό συμβάλλει τα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα και φυσικά ο συνεχής ανταγωνισμός.
Τα ξενοδοχειακά προϊόντα και υπηρεσίες δεν παρουσιάζουν ομοιογένεια. Στην ξενοδοχειακή κοστολόγηση με τον όρο ομοιογένεια συγκεντρώνεται η σχέση αιτίας – αιτιατού μεταξύ της δραστηριότητας (στοιχείο κόστους) και του φορέα κόστους.
Παρακάτω παρουσιάζουμε τις πιο διαδεδομένες μεθόδους κοστολόγησης:
Έχει εφαρμογή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εξατομικευμένων παραγγελιών, οι οποίες εξασφαλίζονται μέσω της ανάληψης ιδιωτικών και δημόσιων έργων και διαγωνισμών, παραγγελιών πελατών ή παρτίδων παραγωγής κατά παραγγελία. Έτσι, η κοστολόγηση κατά παραγγελία περιλαμβάνει κοστολογήσεις έργου, σύμβασης και παρτίδας.
Έχει εφαρμογή σε επιχειρήσεις όπου η παραγωγική διαδικασία μπορεί να διαιρεθεί σε παράλληλες διαδικασίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και η παραγωγή συμπαραγώγων ή υποπροϊόντων.
Έχει εφαρμογή σε επιχειρήσεις παροχής ομοειδών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τη μέθοδο, η μέτρηση του κόστους είναι το αποτέλεσμα μίας σειράς συνεχόμενων ή επαναλαμβανόμενων λειτουργιών.
Επικοινωνήστε μαζί μας να βρούμε την καλύτερη λύση για την επιχείρηση σας.