Ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων

Ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων

Περιγραφή

Σκοπός της Δράσης “Ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων” είναι η ενίσχυση πράξεων υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων (ΜΜΕ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  που δραστηριοποιούνται ουσιωδώς, ήτοι διαθέτουν κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότη[1]σης κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, σε τομείς της στρατηγικής RIS3:

  1. υλικά, κατασκευές και βιομηχανία,
  2. τουρισμός, πολιτισμός και δημιουργικές βιομηχανίες,
  3. αγροδιατροφική αλυσίδα
  4. περιβάλλον και κυκλική οικονομία
  5. βιοεπιστήμες, υγεία, φάρμακα
  6. μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα
  7. αειφόρος ενέργεια
  8. ψηφιακές τεχνολογίες

Υποβολές

Η έναρξη υποβολής αιτήσεων ορίζετε από 16/10/2024 έως 18/12/2024.

Δυνητικοί Δικαιούχοι

Δικαιούχοι, που δύνανται να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης  είναι υφιστάμενες, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

  • Να δραστηριοποιούνται ή να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική επικράτεια και να πραγματοποιήσουν επένδυση αποκλειστικά εντός Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • Να έχουν κλείσει τουλάχιστον δύο πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις (2022-2023) πριν την ημερομηνία υποβολής.
  • Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο να αφορά σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ, στον οποίο οι δικαιούχοι θα πρέπει να δραστηριοποιούνται ουσιωδώς, κατά την κλεισμένη διαχειριστική χρήση 2023 (Κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ μεγαλύτερων εσόδων).
  • Το ύψος του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου να μην υπερβαίνει το τριπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις, πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία εξασφάλισης της Ιδιωτικής Συμμετοχής του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου σε ποσοστό τουλάχιστον 60% του συνολικού προϋπολογισμού.
  • Να λειτουργούν νόμιμα διαθέτοντας το κατάλληλο έγγραφο αδειοδότησης.
  • Να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων: Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία, Ι.Κ.Ε, ατομικές επιχειρήσεις και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Ναυτιλιακή Εταιρεία Πλοίων Αναψυχής (ΝΕΠΑ), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί.
  • Να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.

Επιλέξιμες Δαπάνες

Το είδος, το όριο και οι υποκατηγορίες δαπανών αναλύονται στον παρακάτω πίνακα:

Προϋπολογισμός

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 60.000€ έως 1.400.000€.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Δράσης ενισχύονται πράξεις επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, ανάλογα με το επιλεχθέν καθεστώς ενίσχυσης:

Καν. ΕΕ 2831/2023 (de minimis): από 70.000€ έως 600.000€

Καν. ΕΕ 651/2014 (ΓΑΚ): από 300.000€ έως 1.000.000€ για την περίπτωση επιλογής του Καν. ΕΕ 651/2014 (ΓΑΚ), ως ισχύουν.

Η δημόσια δαπάνη για όλα τα επενδυτικά σχέδια ανέρχεται στο 50% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από ιδιωτική συμμετοχή.

Προϋποθέσεις

  • Να έχουν κλείσει τουλάχιστον δύο πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις (2022-2023) πριν την ημερομηνία υποβολής.
  • Να δραστηριοποιούνται ουσιωδώς σε τομείς της στρατηγικής RIS3. Ητοι διαθέτουν κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα σε ΚΑΔ που συμπεριλαμβάνεται στους Επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ)
  • Η πράξη να αφορά (ΚΑΔ επένδυσης) σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ.

(Διευκρινίζεται ότι, η επιχείρηση δεν έχει την υποχρέωση να διαθέτει τον ΚΑΔ επένδυσης κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης αλλά οφείλει να τον διαθέτει πριν την πρώτη εκταμίευση)

Διάρκεια υλοποίησης

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες.

Δείτε την πρόσκληση εδώ