Αλλάζω Συσκευή για επιχειρήσεις

Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις

Κάνετε αίτηση στο νέο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Δράσης «Εξοικονομώ – Επιχειρώντας» με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα τουλάχιστον κατά 30% για κάθε επιχείρηση. Η δράση επιδοτεί τις μικρές επιχειρήσεις με 𝟓𝟎% και τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με 𝟒𝟎%. Σε όλες τις περιπτώσεις, το επιδοτούμενο ποσό δεν μπορεί να ξεπερνά τις 10.000€. Οι εταιρείες απλά πρέπει να έχουν ιδρυθεί έως 31.12.2023.

Παράταση μέχρι εξαντλήσεως.

Με βάση την, από 03/09/2024,  τροποποίηση του οδηγού η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα παραμένει ανοιχτή  και προβλέπονται οι εξής αλλαγές:

1. Απλοποίηση της δυνατότητας επίτευξης του ενεργειακού στόχου που θέτει το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, για τις αντικαταστάσεις συσκευών (π.χ. κλιματιστικό, ψυγείο, φούρνος, αντλία θερμότητας κ.α.) θα αρκεί μία νέα βεβαίωση εκπομπών για κάθε συσκευή. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές ή ελεγκτές θα μπορούν να την εκδίδουν (πριν και μετά την εγκατάστασή της), αντί για τη χρήση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή ενεργειακού ελέγχου.

2. Ένταξη αγροτών στους δυνητικούς δικαιούχους του προγράμματος, με δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024.

3. Ενίσχυση των ανακυκλούμενων συσκευών, ύψους 250 ευρώ ανά συσκευή (με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ), επιπρόσθετη της ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών.

Ενδεικτικές δαπάνες που επιδοτούνται:

  • Θερμομόνωση
  • Κουφώματα
  • Κλιματιστικά
  • Ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, φούρνοι, καταψύκτες κτλ)
  • Συστήματα θέρμανσης/ψύξης με θερμαντικές αντλίες
  • Συστήματα αυτοματισμού & ελέγχου
  • Συστήματα φωτισμού
  • Ηλιακοί θερμοσίφωνες

Οι αιτήσεις θα γίνουν με την μορφή 𝐅𝐢𝐫𝐬𝐭 𝐢𝐧-𝐅𝐢𝐫𝐬𝐭 𝐨𝐮𝐭, ενώ η υλοποίηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες από την έγκριση.

Προσοχή, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν εκδώσει το 1ο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης ή να το υποβάλουν εντός 20 ημερών από τη στιγμή της υποβολής της προσωρινά υποβληθείσας αίτησης συμμετοχής.

Επιλέξιμες δαπάνες:

– Συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας
– Συστήματα ηλιακής θέρμανσης
– Έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας
– Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας
– Εκτέλεσης των αναγκαίων εργασιών για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού
– Έκδοση των δύο ΠΕΑ

– Υλοποίηση Ενεργειακού Ελέγχου

Επίσης επιχορηγούνται Συμπληρωματικές Υπηρεσίες όπως:

> Εργασίες Εγκατάστασης για τα παραπάνω (έως 25% του συνολικού προϋπολογισμού).
> Δαπάνη Συμβούλων για υποβολή της αίτησης (μέγιστο έως €300 συν ΦΠΑ).
> Έκδοση των 2 απαραίτητων ΠΕΑ (Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης) έως €400/ΠΕΑ.

[Το ΠΕΑ απαιτείται σε περιπτώσεις δαπανών θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού, φωτισμού, κτηριακών παρεμβάσεων, κουφώματα, μονώσεις, παραγωγής ΖΝΧ-Ζεστού Νερού Χρήσης].

Τέλος επιχορηγούνται Δαπάνες Παραγωγικού Εξοπλισμού* όπως:
> Φούρνοι – Κουζίνες
> Ψυγεία – καταψύκτες
> Πλυντήρια – στεγνωτήρια
> Παραγωγικός Εξοπλισμός Επιχείρησης

> Έκδοση των 2 Ενεργειακών Ελέγχων από αρμόδιο Ενεργειακό Ελεγκτή του ΥΠΕΝ (έως €500 ανά Έλεγχο).
[Ο Ενεργειακός Έλεγχος απαιτείται στην περίπτωση Δαπανών Παραγωγικού Εξοπλισμού (δεν αποτυπώνονται στα ΠΕΑ) καθώς και σε βιοτεχνίες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, επαγγελματικά εργαστήρια, αποθήκες – logistics που δεν εκδίδουν ΠΕΑ.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας +302104444365.