Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων
Στόχος
Στόχος της παρέμβασης, στήριξη μεταποίηση εμπορία γεωργικών προϊόντων, είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Περιοχή εφαρμογής
Η Παρέμβαση Π3-73-2.3 του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027 εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα.
Επιλέξιμες Δραστηριότητες
Η αίτηση στήριξης αφορά σε έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους επιλέξιμους κλάδους (Η πρώτη ύλη και τα τελικά προϊόντα δύναται να ανήκουν στους ακόλουθους τομείς):
- Κρέας (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρινά, πουλερικά, κουνέλια)
- Γάλα
- Αυγά
- Μέλι
- Ζωοτροφές
- Δημητριακά
- Ελαιούχα Προϊόντα (εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων)
- Οίνος
- Ξύδι
- Άνθη (ενδεικτικά: τυποποίηση και εμπορία ανθέων)
- Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά
- Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό
Οι δράσεις στις ανωτέρω επιλέξιμες δραστηριότητες περιλαμβάνουν κυρίως ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις, μονάδες παραγωγής και αποθηκευτικούς χώρους. Επίσης, συγχωνεύσεις μονάδων και μονάδες διαχείρισης υποπροϊόντων, όπως θα εξειδικευθούν στο θεσμικό πλαίσιο ανάλογα με τον τομέα.
Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι:
- Οι μετεγκαταστάσεις και οι συγχωνεύσεις μονάδων συνοδεύονται απαραίτητα από τον εκσυγχρονισμό τους.
- Δεν ενισχύονται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων.
- Δεν ενισχύονται οι ιδρύσεις σφαγείων αιγοπροβάτων, βοοειδών και χοιρινών, εκτός από τις νησιωτικές περιοχές όπου μπορούν να ενισχυθούν ιδρύσεις σφαγείων με ετήσια δυναμικότητα έως 400 τόνους κρέατος.
- Δεν ενισχύονται οι ιδρύσεις σφαγείων πουλερικών, εκτός από τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, χωρίς περιορισμό στην ετήσια δυναμικότητα.
Δυτικοί Δικαιούχοι
Δικαιούχοι της Παρέμβασης είναι οι πολύ μικρές, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής, καθώς και οι μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων (ως πρώτη ύλη) που ανήκουν στο παράρτημα Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργίας της ΕΕ και το τελικό προϊόν είναι γεωργικό.
Ποιοτικά κριτήρια Επιλογής
Τα επενδυτικά σχέδια θα επιλέγονται στη βάση κριτηρίων επιλογής που θα στηρίζονται στις εξής αρχές και προτεραιότητες:
- Εγκατάσταση σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις των φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή όπως πλημμύρες και πυρκαγιές
- Χρήση καινοτομίας και νέων τεχνολογιών
- Επεξεργασία βιολογικών πρώτων υλών ή πρώτων υλών παραγόμενων με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον
- Παραγωγή προϊόντων ποιότητας ( όπως ΠΟΠ, ΠΓΕ)
- Προστασία του περιβάλλοντος, συμβολή στο μετριασμό και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (όπως εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση ΑΠΕ)
- Εξοικονόμηση ύδατος
- Ωριμότητα επενδυτικού σχεδίου
- Εξωστρέφεια επιχείρησης
- Διατήρηση υφιστάμενων και αύξηση θέσεων απασχόλησης.
- Μέγεθος της επιχείρησης
Επιχορηγούμενες Δαπάνες (κατηγορίες)
Στο πλαίσιο της Παρέμβασης οι παρακάτω δαπάνες είναι επιλέξιμες προς επιχορήγηση:
- Απόκτηση ακίνητης περιουσίας (οικοπέδου ή και κτιριακών εγκαταστάσεων)- δεν υπερβαίνουν το 10% του συνολικού κόστους της επένδυσης.
- Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του οικοπέδου στο οποίο θα υλοποιηθεί η αίτηση στήριξης
- Κατασκευή νέων ή βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών υποδομών
- Προμήθεια, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού
- Προμήθεια μέσων εξωτερικής μεταφοράς και ειδικότερα καινούργιων οχημάτων μεταφοράς προϊόντων ειδικού τύπου. Ενδεικτικά αναφέρονται:
- Προμήθεια μέσων εσωτερικής μεταφοράς που καλύπτουν τις ανάγκες της επένδυσης (όπως περονοφόρα, ανυψωτικά, κλπ).
- Σύνδεση με δίκτυα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, τηλεφωνίας, γεωθερμίας, εφόσον πραγματοποιούνται εντός των ορίων του οικοπέδου
- Απόκτηση πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας από αρμόδιους οργανισμούς (όπως ISO, HACCP, BRC Global Standards, IFS Food Standard, GLOBALG.A.P.)
- Γενικές δαπάνες συνδεόμενες με τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της μονάδας (όπως αμοιβές αρχιτεκτόνων, μηχανικών και συμβούλων, αμοιβές για συμβουλές σχετικά με την περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για μελέτες σκοπιμότητας)
- Άυλες δαπάνες όπως απόκτηση ή ανάπτυξη λογισμικού και αποκτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών, δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων, δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος.
Επιλέξιμος Προϋπολογισμός
Ο προϋπολογισμός των αιτήσεων στήριξης δύναται να κυμαίνεται από 400.001,00 ευρώ μέχρι και 5.000.000,00 ευρώ. Η στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και από το Ελληνικό Δημόσιο (Π.Δ.Ε.).
Δείτε την Προδημοσίευση της Πρόσκλησης εδώ.
Δείτε τη σελίδα του προγράμματος εδώ.